Biodiversiteitsconferentie COP16: Advies over de nationale biodiversiteitsstrategie

Biodiversiteit - Biodiversité - Biodiversity | Photo by S N Pattenden on Unsplash

De Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling publiceerde samen met de Raad voor het Leefmilieu van het Brusselse Gewest een advies over het ontwerp van Nationale Biodiversiteitsstrategie, dat ons land opstelde met het oog op de COP16 van het Verdrag inzake Biologische Diversiteit.

Op maandag 21 oktober is in het Colombiaanse Cali de COP16 van het Verdrag inzake Biologische Diversiteit van start gegaan. Tijdens de vorige top (Kunming-Montreal) was afgesproken dat de lidstaten in Cali een herziene Nationale Biodiversiteitsstrategie (NBS) en actieplannen/doelstellingen zouden voorleggen, waaruit zou moeten blijken hoe ze de internationale engagementen in praktijk willen brengen.

België heeft in dit verband nog geen plan ingediend, maar ons land heeft wel een ontwerp van geactualiseerde NBS voorbereid. Over dit ontwerp, dat geldt voor een periode van 7 jaar (2024-2030), liep tot eind september een openbare raadpleging. Na integratie van de opmerkingen ervan dient de Interministeriële Conferentie voor het Leefmilieu eind 2024 de herziene NBS goed te keuren. Ook de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling stelde in consensus een advies op over het ontwerp van NBS, samen met de Raad voor het Leefmilieu van het Brusselse Gewest.

 In hun advies vinden de raden het positief dat de NBS geactualiseerd wordt, en roepen ze de verschillende regeringen van ons land op om dit kader mee te nemen als ijkpunt voor hun beleid. De raden zijn evenwel van mening dat het ontwerp dat nu voorligt, onvoldoende beantwoordt aan de verwachtingen: het biedt te weinig een integrerend en coördinerend kader voor de aanpak op de verschillende beleidsniveaus. In zijn huidige vorm is deze NBS te vrijblijvend en te weinig ambitieus, ook omdat de doelstellingen van het plan onvoldoende operationeel zijn.

Het advies bevat verschillende suggesties om het plan aan te passen, in domeinen als indicatoren en monitoring, landgebruik en natuurherstel, soortenbescherming, voeding, landbouw en visserij, jacht, GGO’s, openbare aanbestedingen, handhaving, communicatie en financiering.

 

U vindt het volledige advies via deze link.

Opmerkingen, vragen of suggesties?