Duurzaamheid en klimaat in de literatuur – viering dertig jaar FRDO

Moya De Feyter

Dertig jaar geleden, in 1993, werd de Nationale Raad, later de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling, opgericht. We vierden deze verjaardag tijdens een event op donderdag 23 november in het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) te Brussel.

Thema van het event was ‘Duurzaamheid en klimaat in cultuur’. Hoe worden bekommernissen rond duurzaamheid vertolkt in literatuur en dichtkunst? Wat kan fictie bijdragen tot de sensibilisering rond de klimaat- en biodiversiteitsproblematiek? Dit thema kwam zowel in de theorie als in de praktijk aan bod. Twee Nederlandstalige en twee Franstalige auteurs gaven hun kijk op het onderwerp en lazen een aantal gedichten of teksten voor uit eigen werk: Geert Buelens, Caroline Lamarche, Moya De Feyter en Laurence Vielle. Tussen hun presentaties door was er muziek: sopraan Elke Janssens, begeleid op piano door Govaart Haché, bracht liederen over de natuur.

Dit event vormde ook de gelegenheid om de vorige voorzitter van de Raad, François-Xavier de Donnea wiens mandaat eindigde op 30 juni 2023, te bedanken, en de nieuwe voorzitter Patrick Dupriez te verwelkomen.

Meer info over het event kunt u hier vinden.

 

Caroline Lamarche (vertaald uit het Frans): “Ik denk dat ‘ecologische’ gevoeligheid en strijdbaarheid in de eerste plaats worden verworven door contact met de natuur vanaf onze jeugdjaren, en dat alle boeken van de wereld niemand zullen overtuigen als we niet in staat zijn om van kinds af aan bomen en vogels te benoemen en de leegte te voelen van een lucht waaruit de zwaluwen zijn verdwenen.”

Opmerkingen, vragen of suggesties?