20250220 | Forum Voedsel in een veranderende wereld

Afbeelding save the date
Waar en wanneer:
Donderdag 20 februari 2025 vanaf 9u00 | Financietoren (Pachecozaal), Pachecolaan 13, 1000 Brussel | O.l.v. professor van Ypersele (UCLOUVAIN)

Uitdagingen voor een veerkrachtiger voedselsysteem

Op donderdag 20 februari 2025 organiseert de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling (FRDO) een nieuw evenement onder de noemer Jongeren en klimaat met deze keer speciale aandacht voor het voedselsysteem.

Voedsel speelt een zeer belangrijke rol in de klimaat-, milieu- en biodiversiteitsproblematiek, maar vanzelfsprekend ook wat betreft de (volks)gezondheid. De klimaat- en biodiverstiteitsproblematiek, maar ook bijvoorbeeld geopolitieke en socio-economische factoren zullen een steeds belangrijkere impact op  het mondiale en natuurlijk ook het Belgische voedselsysteem uitoefenen, zowel aan de productie- als aan de consumptiezijde. Bijgevolg staan we voor de uitdaging om strategieën te ontwikkelen om het voedselsysteem veerkrachtiger, minder kwetsbaar en duurzamer te maken.

 

FOTO’S

 

PROGRAMMA

VOORMIDDAG | 09:00 u – 12:10 u

09:00 – 09:30: Registratie en welkomstkoffie

09:30 – 09:40: Welkomstwoord

09:40 – 10:50:

  • De impact van de klimaatverandering en de biodiversiteitscrisis op het voedselsysteem. (As. Prof. Fanny Boeraeve, Uliège  – FR) (presentatie) (Simultaanvertaling wordt voorzien)
  • Aanpassingsstrategieën voor een minder kwetsbaar voedselsysteem: hoe kunnen we voedselproductie- en consumptiemodellen veerkrachtiger en duurzamer maken in het licht van de uitdagingen op het gebied van klimaat en biodiversiteit. (Prof. Erik Mathijs, KULeuven – NL) (presentatie) (Simultaanvertaling wordt voorzien)

(Q&A tijdens panel na de pauze)

10:50 – 11:10: Koffiepauze

11:10 – 12:10: Panel met jongeren, sprekers en andere stakeholders van de FRDO (Ann Nachtergaele, Suzy Serneels, Karolien Byttebier en Helena Van Tichelen) (Simultaanvertaling wordt voorzien)

VERSLAG PANEL

NETWERKLUNCH EN INFOMARKT | 12:10 u – 13:40 u

Organisaties/instellingen met een werking rond verduurzaming van het voedselsysteem worden uitgenodigd om de deelnemers via infostands te laten kennismaken met hun werking.

NAMIDDAG | 13:40 u – 18:00 u

Parallelle sessies: 2 x 3 parallelle sessies van 60 minuten. Iedere deelnemer kan 2 sessies volgen. De 2 groepen met het meeste inschrijvingen zullen vertaling in het Frans krijgen.

13u40-14u40

  • Pachecozaal: Sessie: Hoe kunnen we jongeren, maar ook volwassenen, leren kritisch reflecteren en keuzes maken rond gezondere en duurzamere voeding? (prof. Hendrik Slabbinck) (presentatie)- (Nederlandstalige sessie, simultaanvertaling van Nederlands naar Frans voorzien). Moderator prof. Jean-Pascal van Ypersele
  • Zaal 1: Sessie: De smaak van ongelijkheid: van productie tot consumptie, voedselongelijkheid raakt jongeren (Vlaamse Jeugdraad en Forum des Jeunes): Een proefproject voor voedselzekerheid in Schaarbeek : CLASS (Jonathan Peuch – FIAN Belgium) (presentatie), (Sophie Aujean – Ecole à Table) (presentatie) (Tweetalige sessie, GEEN SIMULTAANVERTALING VOORZIEN), maximum 40 deelnemers. Moderator Alexis Dall’Asta
  • Zaal 2: Sessie: Op weg naar duurzamere voedselproductiesystemen –  Praktijkgetuigenissen van jonge land- en tuinbouwers (Tijs Boelens & Vincent De Lobel) (presentatie) (Tweetalige sessie, maar simultaanvertaling van Frans naar Nederlands voorzien). Moderator Els Vrindts

14u45-15u45

  • Pachecozaal: Sessie: Hoe probeert de voedings- en distributiesector te verduurzamen en veerkracht te ontwikkelen? (Anneleen Malesevic – Fevia (presentatie) | Nathalie De Greve – Comeos (presentatie)) (Tweetalige sessie, maar vertaling van Frans naar Nederlands voorzien). Moderator prof. Jean-Pascal van Ypersele
  • Zaal 1: Sessie: De eiwitshift (Kristof Rubens – Vlaamse administratie) (presentatie) (Nederlandstalige sessie, GEEN SIMULTAANVERTALING VOORZIEN). Moderator Koen Moerman
  • Zaal 2: Sessie: Duurzamere voeding gezondere voeding? (Stefanie Vandevijvere – Sciensano) (presentatie). (Nederlandstalige sessie, simultaanvertaling van Nederlands naar Frans voorzien). Moderator Gilles Gillet

15:45 – 16:30: Koffiepauze

16:30 – 17:10: Slotpanel met de jongeren. Hoe kunnen we met zijn allen bijdragen aan de verduurzaming van het voedselsysteem? Belangrijkste aanbevelingen op basis van de dag.

17:10: Slotwoord en uitnodiging receptie

SLOTWOORD

Het event wordt afgesloten met een drink om u de kans te bieden nog te netwerken en de infomarkt verder te verkennen.

Dit evenement zal verlopen in het Frans en Nederlands.

Indien u vragen heeft, kunt u terecht bij Sven Vermassen (sven.vermassen@frdo-cfdd.be).

Opmerkingen, vragen of suggesties?